71ο Ελληνικό Ντέρμπι ΟΠΑΠ

71ο Ελληνικό Ντέρμπι ΟΠΑΠ
03 Ιουλ
2017

Η σπουδαιότερη ιπποδρομία της χρονιάς, το 71ο Ελληνικό Ντέρμπι ΟΠΑΠ, θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου και αποτελεί την πιο απαιτητική πρόκληση για τα 3ετή καθαρόαιμα άλογα.

Αυτό ισχύει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ιπποδρομιακά αναπτυγμένες χώρες. Τα πιο φημισμένα Ντέρμπι διεθνώς είναι αναμφισβήτητα το Κεντάκυ Ντέρμπι στον «ιππόδρομο των ρόδων» στην Αμερική και το Αγγλικό Ντέρμπυ στον περίφημο ιππόδρομο του Έπσομ.

Ιστορική αναδρομή

Το πρώτο Ελληνικό Ντέρμπι διεξήχθη το 1931, μόλις 5 χρόνια μετά την έναρξη των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια επιτρεπόταν η συμμετοχή ίππων και από το εξωτερικό. Η ελληνική συμμετοχή ήταν περιορισμένη λόγω της μικρής δυναμικότητας της ελληνικής ιπποπαραγωγής εκείνη την περίοδο.

Από το 1935 και κυρίως με την επαναλειτουργία των ιπποδρομιών μετά τον πόλεμο, τα Ντέρμπι μονοπωλούνται από τα καθαρόαιμα του ιπποφορβείου της Ιπποτούρ που είχε  πλέον εγκατασταθεί στην περιοχή της Λαζαρίνας. Το ιπποφορβείο Φηγαίας, της οικογενείας Καμπάνη, αρχίζει να δίνει νικητές από το 1964 με τον ΘΑΛΗ, και τα δύο αυτά ιπποφορβεία κυριαρχούν απόλυτα στην ιπποδρομία έως το 1983 όπου το σκηνικό ανατρέπεται και νικητής αναδεικνύεται ο ΤΟΞΟ από το ιπποφορβείο Γουλανδρή.

Από πλευράς προπονητών η σύγχρονη περίοδος του Φαληρικού Ιπποδρόμου καθορίζεται από τη δεκαετία του 1960 και μετά από τον Λουκά Πανουργιά, που απετέλεσε τον πλέον θρυλικό προπονητή της εποχής, πρωταγωνιστώντας έως και το τέλος της δεκαετίας του 1990.

Το να κερδίσει ένας ιδιοκτήτης, ένας προπονητής, ένας αναβάτης το Ντέρμπι είναι όνειρο ζωής ακόμα και σήμερα. Πολύ δε περισσότερο να το επιτύχει περισσότερες από μία φορές. Στο περσινό Ντέρμπι, το πρώτο υπό τη διοίκηση της ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ, ένα απλησίαστο ρεκόρ ισοφαρίστηκε. Το ρεκόρ των 6 επιτυχιών σε Ντέρμπι που κρατούσε από το 1980 ο θρυλικός τσάμπιον τζόκεϋ, ο επονομαζόμενος και «στρατηγός» Βαγγέλης Κεράτσας, το ισοφάρισε κερδίζοντας με τον Μέντωρ, ο Μιχάλης Ξυνός.

 

Tα 7 καθαρόαιμα του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ

 

nikder